Interview Dagmar Heijsteeg

Waarom bakkers moeten vloggen

Wat brengt vloggen de versspecialist?

"AUTHENTICITEIT IS HET TOVERWOORD"

Op aanvraag

Lijkt het je leuk om te gaan vloggen? Bijvoorbeeld bij het lanceren van een nieuw product? Iets bijzonders rondom de feestdagen? 

Dagmar geeft ook wel eens een workshop!

Vloggen voor bakkers

en andere versondernemers

 

Wie schrijft, die blijft. Maar wie zichzelf zichtbaar maakt via (bewegend) beeld in bijvoorbeeld een vlog, creëert tegenwoordig nog veel meer fans en volgers. “Als je jezelf echt durft te laten zien, verandert vloggen je leven”, aldus ervaringsdeskundige Dagmar Heijsteeg. “Authenticiteit is het toverwoord. Voor ik het wist, was ik een lokale held.”

 

door Linda van ’t Land

Gepubliceerd in diverse vakbladen van vakbladen.com

 

Steeds minder mensen kijken televisie, maar er wordt meer videocontent dan ooit geproduceerd én bekeken. Niet op televisie dus, maar op videoplatforms zoals YouTube en Netflix. Uit onderzoek van Multiscope begin 2017 bleek dat één op de drie Nederlanders maandelijks een vlog bekijkt. Dat getal ligt binnen een jongere doelgroep uiteraard hoger. Maar ook onder vijftigplussers geeft 42% aan weleens naar een vlog te kijken.

 

Een vlog, de afkorting voor een video weblog, is de benaming van een dagboek (Engels: ‘log’) op internet, waarbij het grootste deel van het dagboek bestaat uit videobeelden. De vlog is een variant op het blog (afkorting voor weblog), waarbij de inhoud voornamelijk tekst is. Een bekende Nederlandse vlogger is Enzo Knol. In februari 2014 publiceerde hij op YouTube zijn eerste filmpje, waarin een stunt op een fiets mislukte waardoor hij ten val kwam en zijn arm brak. Zijn populariteit en daarmee het aantal abonnees op zijn YouTube-kanaal namen daarna in rap tempo toe. Tijdens een ontmoeting met zijn fans bij de Jaarbeurs in Utrecht in oktober 2014, slechts een half jaar na zijn eerste vlog, kwamen er zoveel jongeren opdagen dat Knol door de politie moest worden ontzet en afgevoerd. Inmiddels kent zijn eigen YouTube-kanaal ruim 1,8 miljoen abonnees.

 

Middelpunt van je verhaal

“Iedereen is leuk genoeg om naar te kijken”, stelt Dagmar Heijsteeg. De journaliste en stadsvlogger van Nieuwegein besloot twee jaar geleden om het roer op diverse fronten drastisch om te gooien. “Ik voelde een urgentie om mijzelf zichtbaar te maken, om mijzelf de hoofdrol te geven in mijn leven”, vertelt ze. “Ik zat als journalist vaak áchter de camera. Op een dag besloot ik de camera te kantelen en deze op mijzelf te richten.” Een jaar lang filmt ze alles wat ze doet en laat. “Een intensief experiment”, noemt ze dat zelf. “Je bent het middelpunt van ieder verhaal dat je vertelt. Dat is even wennen. Maar wanneer je eenmaal de drempel over bent, wordt het magisch. Het heeft enorm veel impact op mijn leven gehad.”

 

Vloggen is niet alleen interessant voor privé doeleinden. Het is ook een goede manier om je bedrijf een menselijk gezicht te geven en je volgers een persoonlijke blik achter de schermen van je bedrijf te laten werpen. Via een vlog kun je bijvoorbeeld uitstekend laten zien over welke kennis je als vakman beschikt, hoe een bepaald product tot stand komt of hoe je iets hebt bereikt. Zorg ervoor dat je vlog geen promotiefilmpje wordt; niemand houdt ervan naar reclame te kijken. Voeg je inhoudelijk iets toe voor de kijker, dan is een vlog een uitstekende manier om (potentiële) klanten te laten zien wat je letterlijk en figuurlijk in huis hebt. Let erop dat je je vlog niet te lang maakt. Anderhalve minuut is een ideale lengte. Maar wanneer je informatie relevant en interessant blijft, kun je die tijd best nog wat oprekken.

 

Persoonlijk

Video-expert Zarayda Groenhart adviseert ondernemers om een vlog vooral persoonlijk te maken. “Veel ondernemers willen op video de beste, meest zakelijke versie van zichzelf laten zien. Ze worden stijf en gaan overdreven netjes praten. Dat wordt al snel ongelooflijk saai, dus dat werkt niet. Video's die zakelijk goed werken, zijn die video's waarin je jezelf laat zien, die losjes zijn en die aantonen dat je gepassioneerd bent. Het is een grote misvatting dat zakelijke video’s alleen over zakelijke onderwerpen mogen gaan. Door ook andere aspecten van je leven te laten zien, zoals hobby’s of vakanties, krijgen mensen een gevoel bij je persoonlijkheid. Juist daarmee creëer je fans en ambassadeurs.”

 

Een vlog toont dus het echte leven van een hoofdpersoon, inclusief dagelijkse ervaringen en persoonlijke emoties. Regelmaat is daarbij belangrijk. “Wil je vloggen echt goed oppakken, dan dien je minimaal wekelijks een filmpje te maken”, vindt Heijsteeg. “Als je het moeilijk vindt om een onderwerp te verzinnen, kun je ook series maken. Je laat daarin bijvoorbeeld je zoektocht naar een bepaald product of ingrediënt zien. Zo betrek je mensen bij jouw leven en werk en je creëert bepaalde verwachtingen. Heel belangrijk voor de kijker!” Uit het onderzoek van Multiscope blijkt dat de meeste mensen een vlog bekijken om te worden vermaakt. Een kwart kijkt voor inspiratie en nog eens twintig procent kijkt om iets te leren. 

 

Niet te gepolijst

Om te vloggen heb je niet zo heel veel nodig. Eigenlijk lukt het al met een camera, een computer en jezelf. Dure apparatuur is niet nodig. Je kunt met alles waar een camera op zit, zoals een smartphone of een fototoestel, een vlog maken. Let erop dat je het apparaat horizontaal vasthoudt. Dat ziet er op internet mooier uit, omdat je dan beeldvullende kwaliteit hebt. Let op de kwaliteit van je opnames en op het geluid, maar besteed niet teveel tijd aan montage. Een vlog mag er zelfgemaakt en een beetje rauw uitzien: dat is juist de charme ervan. Heijsteeg: “Ik monteer tegenwoordig niets meer, maar gebruik één shot. Dat is een kwestie van ervaring, maar versterkt wel de authenticiteit. Een vlog moet écht zijn, dus niet te gepolijst.” 

 

Wanneer je filmpje klaar is, kun je dit uploaden op YouTube. YouTube geeft je een embedlink en -code waarmee je het filmpje weer op je eigen website kunt zetten of kunt delen via social media. Uiteraard is het ook mogelijk om een filmpje direct te uploaden op social media als Facebook of Instagram. Staat het filmpje eenmaal online, dan kun je natuurlijk reacties verwachten. Laat je door negatieve reacties niet uit het veld slaan, maar probeer van de feedback te leren. Werk op basis van de commentaren toe naar een tevreden en vast kijkerspubliek.

 

Groter bereik

Bedrijven die regelmatig nieuwe content op hun website plaatsen, worden veel beter gevonden door zoekmachines als Google. Bovendien worden YouTube-filmpjes ook getoond bij zoekresultaten in Google. Met een wekelijkse vlog vergroot je je bereik als bedrijf dus aanzienlijk. En niet alleen voor potentiële klanten word je meer zichtbaar. Door de inkijkjes in je bedrijf, door te laten zien wie je bent en wie er bij jou werken, krijgen ook potentiële werknemers en sollicitanten een beter beeld bij jouw onderneming. “Je moet niet vloggen om iets te verkopen”, stelt Heijsteeg. “Je moet vooral jezelf willen laten leren kennen, kennis willen delen of mensen willen helpen door tips en ideeën te delen. Via een vlog verkoop je geen product, maar veel meer jouw verhaal of een beleving.” 

 

Bedenk: er zijn veel soorten publiek en dus ook veel verschillende soorten vloggers. Kies een vorm die bij je past. “Vloggen ligt de een meer dan de ander”, erkent Heijsteeg. “Heb jij iets te melden? Vind je dat leuk? Doe het alleen dan. Toen ik begon met mijn experiment om een jaar lang te vloggen, zette ik vooral een méns neer. Kennelijk hebben we daar allemaal behoefte aan. De allerbelangrijkste regel die ik uit mijn vlogperiode heb gedestilleerd, is dat het echt moet zijn. Ik moet je geloven als kijker. Shit mag je laten zien, bullshit niet.”

Een kijkje in de keuken is altijd leuk!

Tips voor de beginnende bedrijfsvlogger

 • Bedenk voor je gaat filmen hoe je je bedrijf wilt presenteren. Wat wil je uitstralen?

 • Kies een onderwerp. Zorg dat je weet waar je het over wilt hebben.

 • Wees goed voorbereid. Leg spullen klaar die nodig hebt en weet wat je wil zeggen. 

 • Draai eerst een keertje proef om vertrouwd te raken met het praten tegen je smartphone. Pas als je voelt dat je er klaar voor bent, ga je verder.

 • Vraag van tevoren of mensen wel of niet in je vlog willen. 

 • Deel relevante en waardevolle content. Je hebt slechts kort de tijd om je publiek te imponeren. Zorg daarom dat iedere seconde telt. Wees creatief, uniek en origineel.

 • Begin in een vertrouwde omgeving. Een omgeving waarin je echt jezelf kunt zijn en niet gestoord wordt. Begin met dingen uit te leggen waar je enthousiast van wordt. Geen inspiratie? Geef dan antwoord op de meest gestelde vragen van klanten.

 • Laat je persoonlijkheid zien. Niet alles hoeft goed te gaan in je vlog en niet alles hoeft ingestudeerd te zijn. Spontaniteit wordt vaak juist enorm gewaardeerd.

 • Deel je filmpje op social media als Twitter, Facebook en Instagram. Promoot jezelf door bij de video een link naar je website te plaatsen. Het werkt overigens beter om het filmpje te delen dan om een link naar het filmpje te plaatsen. Op internet verbruikt men het liefst zo min mogelijk handelingen.

 • Gebruik in de begeleidende tekst hashtags met pakkende trefwoorden. Hiermee zorg je ervoor dat je filmpje via Facebook en Instagram bij de juiste mensen onder de aandacht komt. 

 • Vind je het spannend? Ben je zenuwachtig voor de camera? Zie je op tegen de technische kant? Het beste medicijn: gewoon beginnen. Op de recordknop van je smartphone drukken en praten. Probeer te ontdekken of vloggen iets voor je is. Wellicht ga je het steeds leuker vinden. Geldt voor jou het omgekeerde? Stop er dan direct mee.

Dit artikel is gepubliceerd door vakbladen.com bij diverse bladen voor versondernemers

Tekst: Linda van 't Land

Bureau Lila

OP EEN DAG BESLOOT IK DE CAMERA TE KANTELEN EN OP MEZELF TE RICHTEN

SHIT MAG JE LATEN ZIEN, BULLSHIT NIET